Pages

Saturday, July 31, 2010

award dari cik ros HoT



award ni aku dapat dari cik rose yg hot gile. aku ske merendek g pangsapuri(plaza) die kat ukm kl sane. sebab aku akan puas jalan2 ngan perabeh duet. ari jumaat aritu aku baru kuaq ngan die lagi. tengok SALT ngan makan2 kat MURNI. harap pas ni dapat la merendek ngan ang lagi rose.




cik rose skang dah jadi okey ngan model tudung. hoho. tokey ni la ni kaye raye woo.. mai usha model tesebot. =D



haha. saje promote kawan sendrik. sebab die bagi diskaun shawl yg die juai kat aku. =))))


okeh, tunggu kedatangan gambo2 seperti contoh kat bawah nanti ea.. =D



Wednesday, July 28, 2010

AL-FATIHAH




mari kita sama-sama sedekahkan

AL-FATIHAH

kepada Allahyarham

Hajah Jamiyyah binti Hj Basri

merangkap nenda saya.
yang telah menghembuskan nafas terakhir pada petang semalam.
telah selamat dikebumikan pagi tadi.

semoga roh arwah tok ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman..
amin..

allahyarham meninggalkan 8 orang anak, 27 cucu dan 2 orang cicit.
dan perginya nenda terakhir saya..


Monday, July 26, 2010

Petai petaitaitai

mase: semalam petang
lauk: petai rebus

mase: semalam malam
lauk: petai bakar

mase: malam ni
lauk: kerang masak petai

haha, dah macam makanan ruji dah petai ni.
esok petai masak pe lak? ce bagi idea.
skang musim die ke?
kat pasar banyak gile juai petai skang.
beso2 gedabak lak tuh.

pengasas sendayu tinggi (ape name die x ingat)
kate, petai seswai untuk awet muda.
hari2 die makan petai.

tapi bau die, korang paham2 je la yea. XD
ohhoho..



oh ohhh sambal udang petai..
come to mama~~~

Saturday, July 24, 2010

petir yang menakutkan





petir = kilat?
same kan? wallahualam.

aku memang minat tengok discovery channel.
channel 551 ye. bukan 511 (CNN).
ade cerite pasai petir yang cukup buat aku taksub.

purata tenaga yang dihasilkan semasa ribut petir adalah lebih kurang 10 gigawatt-jam, bersamaan dengan kepala peledak nuklear 20 kiloton. Ribut petir dahsyat pula boleh jadi 10 hingga 100 kali lebih kuat.petir banyak berlaku kat tempat yang panas dan lembap macam negara kite. Malaysia.

Kilat memanaskan udara sekitar kepada kira-kira 10,000 °C (18,000 °F) hampir serta-merta, hampir dua kali ganda suhu permukaan matahari. Haba tersebut menghasilkan gelombang kejutan yang dapat didengari yang juga dikenali sebagai guruh (wiki ya =D)

bile aku tengok2, upenye petir bukan just datang dari langit@awan yang gelap n berat tu.
tapi die bole jugak datang dari bawah menyambaq langit.
subhanallah.


langkah keselamatan semasa ribut petir

-jangan dok kat tengah padang, bawah pokok.



-segera masuk ke dalam rumah atau banggunan yang kukuh.
-tempat paling selamat untuk selamat dari petir ialah kat dalam kereta yang tertutup.
-jangan pakai telefon atau barang letrik.

-korang pecaye kalo kite duk dalam kapal terbang, kite selamat dari petir walau disambar banyak kali? just watch this..
orang dalam flight tu pon x prasan bile diorang kene sambar.



jika rasa petir tu telalu dekat dengan hampa:

-korang akan rase rambut mula naek.
bile perkare ni belaku, duduk mengerekot dengan kepale menyentuh kaki.
(the truth is, hanye 1 per 10 orang yang disambar akan survive)

bile kamu disambar, korang akan kehilangan banyak litar dalam otak. juge akan belaku short term memory lost.besi2 yang digunakan pade pakaian kamu bole belekat atau meresap ke kulit (cth: zip,butang besi).mungkin lumpuh atau pergi menghadapnya.

so, jangan la cube main kat padang kalo dah langit tu dah nak runtuh. para pejalan kaki, kalu kilat stat sabung menyabung, berhenti dan berteduh bawah banggunan mane2.
kita takkan dapat lawan kuasa alam Allah. sebab setiap kejadian nye tu, ade simbolik dan maknanya. marile bedoa agar kite dijauhkan dari mala petaka. aminn..


yang takot kilat, kakachan.

Thursday, July 22, 2010

hari pertama bebysitter

hm.. kalo nak ikotkan, tiap2 hari bekerja aku jadi beby sitter.
tapi, kali ni, aku jage sorang2 beby bulat ni.
besenye ade k nisa (kkak aku) same2 jage.

pagi2 lagi die dah merengek 2 3 kali.
aiyoyo..
penin acik ni amjad ku sayang~
dah bawak mandi, baru die stat gelak2.
hoho..

mama kate, kene blajo2 jage beby.
nanti dah ade anak sendri senang..
ye mak.. dalam proses pmbelajaran ye.. hehe

pade k nisa yg merantau ke johor sampai rabu ni,
sile lah ingat pade daku disini.
minggu lepas ni, anda punye turn pule ye. =D
ohhohohoo~~~gelak jahat.




tengok.. die dah wat haii~~~

Monday, July 19, 2010

two is better than one

Hehe
lame sungguh x update blog.
bukan maleh pon. bukan rajin sgt pon bukan.
sebab skarang aku menetap kat grik..
yang coverage tenet nye amat le kurang.
tp lately laju lak bile pakai laptop kakak.

mintak maap bebanyak kawang2.
huhu.

just nak kongsi lagu ngan korang
tgk dengan video ni skali.
sangatttt cute.

semestinye..
untuk someone.
=D


video