Pages

Saturday, July 24, 2010

petir yang menakutkan





petir = kilat?
same kan? wallahualam.

aku memang minat tengok discovery channel.
channel 551 ye. bukan 511 (CNN).
ade cerite pasai petir yang cukup buat aku taksub.

purata tenaga yang dihasilkan semasa ribut petir adalah lebih kurang 10 gigawatt-jam, bersamaan dengan kepala peledak nuklear 20 kiloton. Ribut petir dahsyat pula boleh jadi 10 hingga 100 kali lebih kuat.petir banyak berlaku kat tempat yang panas dan lembap macam negara kite. Malaysia.

Kilat memanaskan udara sekitar kepada kira-kira 10,000 °C (18,000 °F) hampir serta-merta, hampir dua kali ganda suhu permukaan matahari. Haba tersebut menghasilkan gelombang kejutan yang dapat didengari yang juga dikenali sebagai guruh (wiki ya =D)

bile aku tengok2, upenye petir bukan just datang dari langit@awan yang gelap n berat tu.
tapi die bole jugak datang dari bawah menyambaq langit.
subhanallah.


langkah keselamatan semasa ribut petir

-jangan dok kat tengah padang, bawah pokok.



-segera masuk ke dalam rumah atau banggunan yang kukuh.
-tempat paling selamat untuk selamat dari petir ialah kat dalam kereta yang tertutup.
-jangan pakai telefon atau barang letrik.

-korang pecaye kalo kite duk dalam kapal terbang, kite selamat dari petir walau disambar banyak kali? just watch this..
orang dalam flight tu pon x prasan bile diorang kene sambar.



jika rasa petir tu telalu dekat dengan hampa:

-korang akan rase rambut mula naek.
bile perkare ni belaku, duduk mengerekot dengan kepale menyentuh kaki.
(the truth is, hanye 1 per 10 orang yang disambar akan survive)

bile kamu disambar, korang akan kehilangan banyak litar dalam otak. juge akan belaku short term memory lost.besi2 yang digunakan pade pakaian kamu bole belekat atau meresap ke kulit (cth: zip,butang besi).mungkin lumpuh atau pergi menghadapnya.

so, jangan la cube main kat padang kalo dah langit tu dah nak runtuh. para pejalan kaki, kalu kilat stat sabung menyabung, berhenti dan berteduh bawah banggunan mane2.
kita takkan dapat lawan kuasa alam Allah. sebab setiap kejadian nye tu, ade simbolik dan maknanya. marile bedoa agar kite dijauhkan dari mala petaka. aminn..


yang takot kilat, kakachan.

5 komeng:

fiD said...

takutttttttttttttttt....

... said...

high voltage tu..skali kena, mmg bye-bye la jawabnya..tak rmai yg bjaya survive..

zaradgreat said...

wah
macam pegi lecture je aku baca entri ko nih kaka
hahahaa

kakachan said...

kalu dah excited tgk discovery zara.. bahaha ..

Syida Shukor said...

tak taw pulak petir boleh datang dari bawah . subhanallah .

Post a Comment