Pages

Thursday, February 25, 2010

first time.... shawl contest



gejeng2.. haha. tekezut tak. tekezut tak. aku ngah boring ni.. boring ni...
mesti korang nak gelak aku masok ni. jangan gelak. haipp!!.. haha. first time nieh.

jalan2 blogwalking, tengok ade lak contest kan.korang jangan gelak.. aku le cukup isau orang gelak ingat aku syok sendrik. haha.

tapi aku memang pantang nampak shawl, beli sekali dua. bukan reti beli 1. nak minjam slendang? mai la bilik aku. yang tak pakai lagi pon ade. XD



pavillion street



metro point food seksyen

aku sonok tengok adiah die.. heee... penjimatan berganda!!

Hadiah-hadiah untuk pemenang

- hadiah disediakan untuk first, second and third place and 2 hadiah untuk saguhati

-1= sehelai kain pasang dan akn mendapat sehelai shawl ribbon

-2= sehelai kain pasang dah sehelai shawl corak

-3= 3 helai shawl corak

saguhati
- 2 helai shawl corak

kat blog die banyak shawl cantek2.. marveless nye. singgah mai.

so, mai la join ramai2. mari mari marieeeee!

hait. cegan lak eden.. nak g nyorok bawah katil la ni gak.... haha


perasan je lebih, kakachan

Wednesday, February 24, 2010

plastisin terbaekk

masih dalam mood keciwa.. paper kosmetik tadi macam tutt.. haishh. ade jugak masuk bende2 yang sepatotnye tak masuk. aku besame2 rakan2 besame2 kuaq setengah jam lagi awai. pade tika, zara, mizan, edah ngan laen2 yang kuaq lambat tu, congrates2. mesti jawapan BAEKK punye.. terbaik!!

tapi aku bukan nak cite pasai tu. just wanna share some interesting artwork. hasil karye kakak aku. Kak nisa. name di boldkan disitu yea. haha. ni la yang die hasilkan mase ketensenan buat PSM depa. ape tu PSM? korang tanye la budak2 UTM. aku maleh nak amek tau. beliau buat ditujukan khas untuk incik khairee naem ye.












comei kan? hohaha. siap letak dalam bekas dadih. nanti nak mintak die buat 1 untuk aku. ;P siape nak buat tempahan, sile hubungi beliau. search khairulnisa karim kat facebook.die xde blog. ewah. mati aku kalu ade orang tempah toi2. ngeee..

p/s: k nisa, ni gambo edit baekk punyee.. musti kembang segale ape yang leh kembang tu. make, jangan la kamu lokek untuk belanje gue yea... PIZZA HUT golden fortune pon cukup la.. XD

dengan perot tibe2 teringat kat piza, kakachan

Monday, February 22, 2010

carnation layu ditasek madu

korang penah dengar tak pasal nak jage bunge yang kita dapat dengan care... rendam bunga tu dalam air yang larut dengan panadol?

aku slalu dengaq. tapi tak penah lak try. la ni aku try. hehe. mase dinner oleokimia aritu, sume orang diberi bunga carnation. so, bagai beruk mendapat bunga (aku bukan beruk), aku pon suke la kan. haha. jadi tanggungjawab aku la nak jage die..

meh kite tengok rentetan riwayat bunga tu..



hari 1st, malam diner oleo. sega buga mase ni.


2nd day, hari bermula dengan menyuapkan kamu dengan ayaq panadol. bagi kamu chat sket.


3rd day


4rd day


5th day


6th day..uish! sega lagi nieh.


hati ke 7, aku kene balik kampong. raye cina. sory bunge.. pandai2 la kamu jage diri.

semenjak sepeninggalan bunge tu jauh dari aku, die tepakse akur dengan takdir die. sob2

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



ni hari yang ke 15. dah hangus dah bunge carnation aku.syahdu sungguh keadaan die. pasni aku sangkut kat dinding lak yea bunge..

sape2 nak jage bunge bagi die tahan dalam seminggu gitu, leh la buat macam aku buat ea. selamat mencube. XD

nah bunge untuk korang @-}---

dengan merenung bunga yang dah layu, kakachan.

p/s: nanti nak masukkan gambo from my sis. hve to edit first. tunggu ye sis~~ n just received a funny picture from sis mimi. later aku upload ea. seyes lawok. XD

Monday, February 15, 2010

Gong Xi Fa Chai

Valentine x bole sambut. Ape kate kite sambot Chinese new year. Hehe. Kite kan 1 Malaysia. Kat keliling umah aku ni ramai Chinese jugak. So, tibe CNY ni, meriah jugak lah. Mercun toksah cakap la. Pom sane Pom sini. Nape la tak jemput aku main sekali. Huk huk. Jeles je tengok.

Aku rase tak terlambat kot untuk nak buat post untuk CNY walopun dah masuk hari ketiga. To all my Chinese friends, GONG XI FA CHAI. For the others, hepi holiday la ea. Hehe. Ni aku buat ucapan begambor lak.





P/S: pas cuti CNY ni, aku ade banyak paper midsem. bukan reti2 nak study.. ape nak jadi nieh. lantak ang la labu..

Friday, February 12, 2010

Wrong timing!

12 Feb 2010, hari yang malang bagi aku. Hari tu jugak sume orang nak balik kampong. Gong xi fa cai mau mali. Kite musti balik ipoh. Ipoh mali ipoh mali!
Tiket dah pon beli kan. Susah2 adek ngan kakak aku belikan. Meh aku pekenal kan tiket ni kat korang. Tada~


Ha, Nampak kan pukoi bape? Alkisah lah pade pagi jumaat yang indah.. dengan buget 2 jam je pejalanan nak pegi pudu nieh.

1045am: sarapan nieh.kat mamak. Megi goreng tambah telo mate. Amar (adik aku) lagi la. Kuew tiaw goreng. Kumpul tenage nak naik bas. Hoyeh2.

1130am: bertolak dari UKM dihantar oleh seseorang. Mode: rilek2 lagi. Ilek2 dulu. Isap2 rokok dulu.. hehe. Perumpamaan je ok!

12++pm: sampai di ktm serdang. Kuar dari pintu kete, aku Nampak tren. Aictt.. telepas la jawabnya. Aku dengan amar pon beli la tiket tren. Ramai sangat orang hari ni. aku pon ase macam bangang je tak pikir arini ramai orang kan. Skali aku tengok arriving time. 1250!! Watt?? Aku mula la teringat balik penah satu time tu aku penah telepas 2 kali tren kat sini jugak sebab tren dah tak leh sumbat orang. Aish2.. gelabah dah aku. Tibe2, shiuuu~~ kat belakang kami. Transit klia berlalu dengan lagak dan gayenye. Bukan sekali dua. 4 kali dah lalu tren kami tak sampai2. Make baru lah amar member idea yang cerdik juge. “nape tak naik transit tu je tadi dari putrajaya pegi Bandar tasek selatan?”. Hampeh ang amar. Baru nak bagi idea. Uhuk2. Make, kami kuar dari stesen ktm, tepon insan seseorang tadi untuk hantar g stesen transit klia kat putrajaya.

130pm: diulangi lagi disini. Tiket pukol 2 ok. Baru nak pegi Bandar tasek selatan. Pukoi 140 baru tren sampai.

1.55pm : amek tiket LRT untuk ke plaza rakyat (hentian puduraya). Diulangi lagi. Tiket pukoi 2! TIDAK!!! Aku dah telepas bas!! Huwaaaaaaaaaa…

230pm: sampai puduraya. Pegi kaunter transnasional. Dengan harapan bas baru sampai gitu. Begitu bijak skali. Bijak2 pon, memang dah telepas bas dah pon..punah harapan.. @_@ isk3. Tanye kat kaunter trans, die kate tiket hari ni untuk ipoh, sume dah abeh.. @_@ . punah lagi.. penat gile lari sane sini. puh puh. before aku lunyai, dengan kehausan melampau, dengan kaki amar tejengkot2 jalan futsal nye pasai, kami dengan sepenuh kudrat menuju ke kaunter plusliner..

Aku: “….pluslinerr~~ ipoh bang~~ ade lagi tak bang~~hari ni~~~uhuk2. Tolong la kami bang.~~” (haha, efek over kot).
Abang kacak: "ada2. Pukoi 4 ade lagi. Nak be…?"
Aku: "SAYE NAK DUA BANG!!" (dengan laju gile. Kerdipan mate pon tak selaju tu. Kakaka..ayat over lagi)

Rase nak cium2 je pale abang tu, tapi niat tu aku lupe kan sebab abang tu botak. Mereng dah aku ni. disebabkan kegembiraan yang overdose. Wakaka. Mai la kite semayang dulu amar. Mintak doa kat tuhan selamat sampai.

4.00pm: menunggu… menunggu… menunggu lagi.. bas plusliner ku.. mane la ang g.. eh, dah sampai la! Yah2. Berlari2 ke bas dengan comei skali. Ahaks.

Abang plusliner: “IPOH!! IPOH!!
Aku: “bang, ipoh bang ea?” (dengan excited tunjuk tiket)
Abang plusliner: “eh, ni bukan bas pukul 4 punye. Ni ipoh 3.50 punye dik. Sory ea” pastu die jerit lagi. “IPOH!! IPOH!! 3.50!! bukan pukol 4!!..”
Aku: “%#$@&, aku get jugak die ni!!!” tapi dalam ati la kan. @_@

4.30pm: baru la bas aku sampai. Hadoi la..cepat2 aku naek bas yang penuh begaye tu. Cari2 tempat duduk… loh. Dok blakang skali aku upenye.. memang tiket aku ngan adik aku ni last2 kopak nye. peduli ape dah aku. Dapat dok akhernye.. leganye Ya Allah…. Syukur.. selepas tu, aku dah tak ingat ape yang belaku. Due2 pengsan kepenatan. Haha.

kat pudu, orang sangat ramai. aku ngan amar, tak penag dapat tempat dudok. kitorang dok atas lantai je memanjang. romantik sungguh kami. Betape la jem nye highway musim raye cine ni. korang bayangkan lah. Perjalanan yang sepatotnye just amek mase 1 jam 45 menet dah jadi 3 jam 45 menet. Nasib la aku takde rase nak syisyi… kalu tak, merana la hidup aku. Ni 3 jam ni tak turun mane2 ni. haish..

Meh aku nak kongsi gambo2 yang aku sempat ambek dalam bas.


dok blakang skali tau. jangan men2.



amar nek bas trus pengsan. kecian die. aish



mat saleh laki bini pon nek bas tau. blakang skali lagi. macam same je nasib kite mat. huhu



sempat la lagi kan. haha. keboringan pas saket punggong duduk dalam bas



ni la highway di musim perayaan. tgk jalan sebelah sane. kete seciput jek.


Aku ase aku dah leh hilang 5 kg arini. Lari sane, lari sini. Molek gak tu. Huhu.. pade kawan2 ku.. jangan la jadi macam aku ni.. selalu la wrog timing kan.. pastu nyusahkan orang.. tapi. Ade hikmah dengan pengajaran aku dapat.

Hikmah: dapat ajar amar cemane nak beli tiket kat puduraya tanpe menghirau2 kan ulat2 yang menyenyet bulu. Yek yek.

Pengajaran: aku rase, korang pon tau ape pengajaran die. Maleh nak cakap. Kang makan ati tuan nye blog ni. haha

Sekalung penghargaan:
1.insan ‘seseorang’ yang diceritakan diatas
2.ayahanda dan bonda dan kakak2 yang tak putus2 tepon risau kan kami. Dan ambek kami kat hentian gopeng
3. amar
4. abang kaunter plusliner
5. makcik jage toilet sebab tunjuk aku kat mane surau.

pade semua yang akan menyambut tahun baru cina.. GONG XI FA CAI! ^__^

Dengan janji tak buat lagi, kakachan

Wednesday, February 10, 2010

duit ku abes lagi

Boling2 lagi. Memang mengabehkan duet lagik la aku ni. bile la nak insap. Ampun abah!

Sampai pon dah pukoi 2. Dah tak dapat 4 game 10 engget. Dapat la 3 game 9 engget. Tu pon pakai student price. Ok la tu. Metro kajang ok. Mari la ramai2. Promote nieh. Make dengan itu, 5 wanita yang gorgeous2 dan 2 jejaka tampan menyerang boling metro kajang tesebot. Dengan berbekal kan McD yang dah beli siap2. Kunun nak makan kat tempat boling. Tapi?? Hampeh. Kelaparan jugak sebab tak makan. Excited men je lebeh. Hoho.

Mari kite bekenalan dengan para2 atlet.

Ody: our Champion today. Bola 11 die pakai. Bangge die banyak pompuan dok tepuk tangan dengan kemenangan ang. Tapi aku kadang2 tak pueh ati dengan bola lenggang lenggok yang ang buat tu. Aishhh.. keep it up la odi ye.

Miro : cakap sikit punye la belagak. Dok ngajaq orang suh buat bola straight. Jari tak masuk dalam lubang bola boling. Nak baling, memang jauh skali la nak aim2 dulu. Sekali tengok kalah teruk ngan budak pompuan. Haha. Pulang ngan kekalahan la ang malam ni. jangan deh miro. Nanti try lagie ea.

Tika leh: senyap2 je dok kat kusi. Sekali baling, strike memanjang. Aishoo.. baru tunjuk belang budak nieh. Ang senyap2 je ea tika. Pasni pakai baju saint john lagi ea.mesti ang menang.

Ecah: baru first time maen boling, dah Nampak taring die. Banyak kot spare die buat. Aish.. malu aku, dah betaun main, nak spare pon sket nye payah. Aku kene beguru dengan ang la ecah. Ke sebab badan ang ketol2? Aku mane ade ketol2. Huhu..

Nanato: arini nasib tak sebelahi nana. Asyik masuk longkang aje. Tapi sekali die naik, tinggi2 makah ang. Dengan baju baru rimau lagi. Rrrrr… haha. Beli baju trus pakai. Tapi bajunye sangat chumel! saye suke..

Farae: masih tetap dengan bola spin nye. menjadi tak menjadi, tu blakang kire. Antara pesaing terhebat jugak. Sempat la die makan buger dalam tempat boling. Aiyoo.. nasib tak kene halau.

Aku: aku tetap aku. Dengan bola takde strike langsung arini. Huh. Energy takdak kot. Tak makan lagi. Wakaka.. alasan semate. Tak dapat trime kenyataan. XD banyak kali dok tinggal 1 pin jek.wargh!! geraM!!!!!



odi


miro



tika leh


ecah


nana


farae


kakachan


Pastu, disebabkan ecah gian sangat nak karok, kitorang g la karok. Farae, odi ngan miro dah surrender. 2 jam pon jadila. Ilang dah sore aku malam ni. kalu 3 jam tadi, mau masuk spital dah. Patot la ujan malam nie. XD sejuk la siket kan~ ohhoho.



Sangat penat ini hari. Tapi really2 enjoyed it. Pas raye cine dah masing2 bz. Sedeynye.


Dengan kelenguhan, kakachan

Monday, February 8, 2010

oh! Bawang




"adoih~ pedihnye mate!! ang sambung lak sambung buat ni!"

situ dah tengok situasi korang slalu alami. macam aku juge.. aku?? eh.. aku tak.. hoho. sebab hobi aku potong bawang. XD. bagi la aku ape jenis bawang pon. tengok pade ketahanan aku potong bawang.ok.. dah interesting dah ni. nak tau rahsie? teng teng tereng terenggg~~~


selamat datang ke rancangan masak-masak bersama kakachan!!hoahoahoa..

k, ikot step by step ea.. step pertama. NO 1!:

1. rendam bawang2 tu sume dalam ayaq/ayo/air. bepelat2. haha. yang ni bile kenduri kendara besar besaran selalu buat. amek seguni, campak dalam ayaq. pehtu kupas. make ayaq bawang tu dah becampur dengan ayaq tu. so, takde bau lagi. tapi korang layan ke kupas bawang yang dah basah? i tak layan ok~ hehe. lembek2 dah. takde feel woo..

2. menurut pesan orang tua, mase potong bawang banyak2, korang cucuk seketoi bawang kat ujung pisau yang korang gune untuk kupas bawang tu. ni petua orang kampung. aku penah try jugak. tapi macam tak bekesan sangat jek. tapi dah petua kan.. mane lah tau kat korang, selori bawang pon leh tahan lagi. aku memang tabek spring!! toyoyoingg~

3. korang tahan napas mase potong bawang. menerut banyak sumber, yang memedihkan tu bau aroma air bawang. so, conclusion dari situ, aku tahan la napas. logik tak? bagi aku logik. aku slalu try buat. bekesan gak bagi aku. korang dah try buat? tak try lagi, cube try test. p/s: jangan tahan napas sampai sume bawang abeh kupas. mati kang korang kaco idop aku.




okeh tak rahsie aku. sile praktikkan ye. aku tau korang pon ade petua. so, tinggaikan pade komeng ea. sharing is caring..=}

jap ni lagi 1 nak kongsi.aku ade terbace kat 1 sumber dari pusat sumber:

'Berdasarkan hasil kajian yang dibuat oleh The Endocrine Society's kat San Fransisco. bawang putih atau lobak menimbulkan aroma yang menyenangkan dan membuatkan kamu lebih berselera ketika menikmati makanan. selain tu, kamu juga akan berase lebih cepat kenyang atau tidak mahu bertambah lagi.'

baru sedar kan nape orang yang tukang masak ni cepat kenyang mase makan. tapi mase kat dapor punye la lapa bau masakan sendri. =}


selamat mencube!!

dengan semangat kupas bawang, kakachan.

Saturday, February 6, 2010

video untuk pengajaran. haha

Korang mesti nak tengok lagik video sengal ni kan? ha, hambek ni. sile jadikan pengajaran. hohaha.


director: farae

pelakon utama: miro

pelakon tambahan: ody, kaka, zara, tika, keat swan

penyunting: tika leh, farae, nana, kaka

lokasi: banggunan kimia, PPSKTM

presenting~~~

video

Malam penuh makanan yummy yummy


Venue : Dinner oleo
Masa : 8-10 pm, 11 kot kitorang balik
Tempat : wisma Kagumas
Tema : glamorous garden




Adakah ni dinner oleo terakhir untuk aku? Tu la yang selalu aku dok pikirkan. aishh.. berat untuk aku jawab soalan tuh. Sebab aku still tak dapat buat decision nak sambung master atau tak. Coban.. cobaan.. oh, ini tak seswai untuk dibincang kat sini.

Okeh kawan2. Sume dah complete?

Baju? : kalah model sume
Mekap? : bedak tebal seinci. Eye liner yang penting kene tebal. Eye shadow pasti. Bagi yang baru beli blusher.. haha. Pipi sume naek! Mekaseh nana pesponsor mekap. =}
Tudung? : ape men tudung. Shawl la. Hoho
Kasut? : sume dah same tinggi ngan aku kot. (boot zara paling kewl!) pis
Dah tempek2 gincu dah korang sume?? Mari kite gerakk ke KAGUMas!!

Sampai2 dapat bunge la lak.. mekaseh2. Len kali bagi aku bunge sejambak. Ewah. Nasib la meja udah di cop kan. Depan sungguh. Tahniah pade pengecop tempat. =} aku rase betuah gle dok meja no 12 ni. dapat meja bertuah yang petame woo. Jangan maen2. Nanti kite makan same2 ye hamper pade para para ahli meja no 12. Sorakan kome memang tak leh bla. Kanpai!


ahli meja no 12.nampaknye rak semua ade. tambahan pon ade. uiks!
bakal pengantin tak masuk gambo.

Makanan memang banyak. Bese lah. Nafsu membara. Amek banyak2 pon, bukan nye abes pon. Aku cukup tak puas hati tak dapat makan ABC. Sedey. Ngindam ni. orang ngandung pon tak ngidam macam aku.. esok nak carik abc.. huu

Pade peserta2 SPONTAN, tahniah pade anda-anda kerana telah Berjaya membawa watak dengan baek skali. Nanti kite men spontan saje2 bolehkah? everybody spontan~yeah

Dan pemenang2 the king and the queen of the night, miro ngan fateha, korang memang layak menang. Tabik same kamu due. Kawan2 ku.. jangan sedey ea. Len kali leh menang lagi. Sob sob.sambil ngurut2 bahu ezdi ngan sharina. =D Gurau2 je ye.. tapi kawan2 aku sume cantik2 sungguh. Wah.. memang transformasi kaw kaw nye.

Zara boot tajam, tika leh lengan kembang, nana retro, ezdi ayu gle, farae cumel, mimi dila cuing, muiz edah zati mizan mengelip, dewi, tika g, aina, silvi, ayu, diah, dalila, nora, zai, nat, liza, mizah, ada, afzan, keat swan, ching2, hp, paul, sanja, on, ameng, miro, odi, amar. Adoih. aku dah sebut sume lom ni.






alamak, farae tesorok lak. aict..

Semoge aku leh join korang2 diner lagi. Doakan lah aku ea. I lap uols lah. Hehe.
Farae, ang jangan perabeh hamper. Hhaha. nanti aku upload gambo kat fb ea.

With borrowed dress, kakachan

bla bla bla~

Wednesday, February 3, 2010

Times square VS Pavilion

Of course la Times square yang menang.. tak yah teke pon takpe. Pavilion? Tunggu la aku kaye raye dulu.

Nape TS? Nape PV?



Hoho, siang tadi aku dengan geng2 senget pegi sane la. Budak2 yang bile dah nak dekat dinner oleo baru nak beli baju. Haha. Siapakah dia? Tettt… XD

Disebabkan malas sangat nak naik tren ktm, kitorang berimpit la 6 orang dalam kete kancil yang sempit lagi comel tu. Nasib aku bawak kete. Saje la nak belaja jalan. Sekali sesat sesat da. Haha. Tapi takpe kawan2 ku. Aku at least ade pengalaman bawak kete kat kl. Dalam kete yang sejuk2 kepala depan ekon pon leh peluh2 macam lari 800 meter. Hoho. Nervous woo, nervous. Saye budak baru belajaq ea. Ingat tu. Time kaseh sume tolong tunjuk jalan yang benar farae, nana ngan ezd. Okeh farae, balik ang lak bawak ok~ ;P

Kitorang pegi TS mencari barang2 sepatutnye lah. Ade jugak dapat barang tak sepatutnye. Aish.. yang penting aku beli 1 barang je. Ingat senang nak tengok aku beli 1 barang je kalau pegi TS? Hoho. Pecah rekod tau.
Lepas membeli belah, make kami sume pon merewang la ke pavilion. Walaupun dengan hujan yang jap turun jap berenti, kesah ape aku. Ni first time aku datang PV. Tika ngan zara pon same je nasib cam aku. Kecian kami. Dok UKM dekat 3 taun kot..huhhu.. Sampai2, posing depan kamera le.. apo lagik.. hoho. Tak sie2 aku pinjam kamera. Masuk pavilion pon sekejap dari lamenye kitorang posing2 kat luaq pavilion. Haha. Banyak gambo nanti aku upload kat fb ea kawan2. =}

Time kaseh sume…
Farae, nanato, tika leh, ezdi, zara
ni dikire projek taun akher tak? belasah jo la.

Nanti aku upload gambo ea.. seyes enjoy kuaq arini. I lap uols la. =). sekian








Dengan kaki melecet, kakachan