Pages

Monday, February 8, 2010

oh! Bawang




"adoih~ pedihnye mate!! ang sambung lak sambung buat ni!"

situ dah tengok situasi korang slalu alami. macam aku juge.. aku?? eh.. aku tak.. hoho. sebab hobi aku potong bawang. XD. bagi la aku ape jenis bawang pon. tengok pade ketahanan aku potong bawang.ok.. dah interesting dah ni. nak tau rahsie? teng teng tereng terenggg~~~


selamat datang ke rancangan masak-masak bersama kakachan!!hoahoahoa..

k, ikot step by step ea.. step pertama. NO 1!:

1. rendam bawang2 tu sume dalam ayaq/ayo/air. bepelat2. haha. yang ni bile kenduri kendara besar besaran selalu buat. amek seguni, campak dalam ayaq. pehtu kupas. make ayaq bawang tu dah becampur dengan ayaq tu. so, takde bau lagi. tapi korang layan ke kupas bawang yang dah basah? i tak layan ok~ hehe. lembek2 dah. takde feel woo..

2. menurut pesan orang tua, mase potong bawang banyak2, korang cucuk seketoi bawang kat ujung pisau yang korang gune untuk kupas bawang tu. ni petua orang kampung. aku penah try jugak. tapi macam tak bekesan sangat jek. tapi dah petua kan.. mane lah tau kat korang, selori bawang pon leh tahan lagi. aku memang tabek spring!! toyoyoingg~

3. korang tahan napas mase potong bawang. menerut banyak sumber, yang memedihkan tu bau aroma air bawang. so, conclusion dari situ, aku tahan la napas. logik tak? bagi aku logik. aku slalu try buat. bekesan gak bagi aku. korang dah try buat? tak try lagi, cube try test. p/s: jangan tahan napas sampai sume bawang abeh kupas. mati kang korang kaco idop aku.




okeh tak rahsie aku. sile praktikkan ye. aku tau korang pon ade petua. so, tinggaikan pade komeng ea. sharing is caring..=}

jap ni lagi 1 nak kongsi.aku ade terbace kat 1 sumber dari pusat sumber:

'Berdasarkan hasil kajian yang dibuat oleh The Endocrine Society's kat San Fransisco. bawang putih atau lobak menimbulkan aroma yang menyenangkan dan membuatkan kamu lebih berselera ketika menikmati makanan. selain tu, kamu juga akan berase lebih cepat kenyang atau tidak mahu bertambah lagi.'

baru sedar kan nape orang yang tukang masak ni cepat kenyang mase makan. tapi mase kat dapor punye la lapa bau masakan sendri. =}


selamat mencube!!

dengan semangat kupas bawang, kakachan.

8 komeng:

TiKa LEh said...

kakachan, nt aku ajar cara mkn semua jnis sayur ek..ting3...hahahahaa

kakachan said...

ha baguih sgt la tu.
tp tips ang nti buat aku tecekik. arghh!
SAYUR X SEDAP!!

N A N a t O said...

aku impOrt ko time reWang kenduri kawen aku buley kaka???

N A N a t O said...

kakachan. t aku import ang rewaNg tym kawen aku Untuk potong bawang boleh??/

kakachan said...

bole2.. upah kene tinggi cket. waahaha.
pro nieh. huh. belagak gle aku.
ang kawen awai dr aku, free of chaz. oraiito?

N A N a t O said...

baik...
of cos aku akan kawin awal cenggini...

mawar said...

1. apsal tkde gmbr tahan napas.
2. tukang masak bkn kenyang sbb bau bawang je. dia kenyang sbb asik duk rasa mknan sedap ke tk. (tk perasan dah ter"rasa" smpai setengah kuali)

kakachan said...

nana: okesh. aku tngu ea nana.. ingat! ang kawen dlu. hohaha

kmawa: nak lukeh gambaq idong tarak lepas. haha. yg rase smpai separuh kuali tu kmawa la. patot la kmawa masak, mknan jd cikit. aips~

Post a Comment