Pages

Monday, September 26, 2011

elak Ragut / Pecah kereta




Honestly, aku ni sorang yang careless. suke beno buat bende yang telepas2 pandang ni. banyak tak aware dengan banyak benda. aku sedo semua tu. sebab dari tu, aku banyak buat langkah pencegahan. Harap ape yang aku cegah ni membantu aku.


1. Jangan letak hbag kat sebelah co-driver. mesti sume dah tau bende ni. mostly yang muda2 macam kite ni (muda la sangat) maybe dah take action. tapi cemane ngan mak hampa? depa dah tau? Kite ni anak tolong sikit ingat2 kan mak / abah ngan adik / kakak / abang kite. mak aku slalu letak purse kat dashboard je kalo nak gi paso. geget tangan kang baru tau. letak bawah tempat duduk kite duduk tempat yang paling slamat buat stakat ni.


2. sentiasa aware orang yang ada kat skeliling kereta. Husband nak bawak g jenjalan.. nak singgah la jap kat 7-eleven beli rokok (bukan husband aku). kite tinggai dalam kreta dengan enjin hidup.kite pon lock kereta sampai husband sampai balik. the end.. nasib takde pape jadi. tapi ape yang aku mintak, skali skala tengok skeliling,side miror & jadikan cermin kat cover atas yang ade cermin tu as cermin blakang. pastikan takde ape yang mencurigekan.


3. If ade barang berharge yang besar2. lappy ke, beg ke, if tanak simpan dalam bonet, letak barang anda serendah mungkin kat tempat kaki. jangan sesekali letak kat atas seat. dalam case ni, kalau perompak tu berjaya pecahkan cermin, die akan ambik mase nak capai barang kite dan bole bantutkan niat perompak sekaligus.


4. Prepare senjata dalam kereta. pape lah, kayu ke, stick, dulu aku pernah ade pisau potong daging bawah seat. haha. in case kalu ade orang nak serang. pensil/pen atau bunga telur jenis batang pon bole dimultipurpose kan. cucuk tangan perompak ke. cuma harap mase kejadian, kite tak blur ngan kaku sebab tekejut sangat.




5. jangan menunjukkan jantina kereta anda. atau sentiasa buat kerete kite sekor jantan / tak berjantina. ape2 lah. asal tak nampak girlish sangat. bear gantung2, kaler pink sane sini, seat sume bulu2. pompuan ni kan hambe yang lemah. pare perompak ni senang kerja kalo kete tu pompuan yang punye. langkah senang, amek nametag ke, fail ke, id card abang abah, letak kat atas board kete tu. ni namenye teknik penyamaran jantina.



6. aku baru bace tadi, bole letak tempat duduk beby kat sebelah penumpang bile perempuan nak bawak kete sensorang. lagi berkesan kalau letak patung beby skali. pepandai la cover beby tu bagi tak nampak macam patung je. ngikut kajian, kaedah ni berkesan. mungkin niat pencuri terbatal sebab ade anak kecil.


7. dan yang paling penting, ayat pendinding. Mintak tolong dari Allah dilindungi dari ape2 ancaman dan dipermudahkan segala urusan.


berpesan pesan la sesame kite okeh.

4 komeng:

yusuf mujahidin ™ said...

part jangan menunjukkan jantina kereta tu yg kelakar...hahaha

berhati2..bahaya skrg ni

Shukri Mohd Ali said...

semoga anda juga sentiasa berhati-hati :)

Edy Zaidi said...

good tips...skrg macam2 kes berlaku...

kakachan said...

kete memang takde jantina pon. tu yang sebeno benonye. tuan punye kerete je ade jatina. =)

kite sume kene hati2.

Post a Comment